1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Baloncuk Hastalığı Nedir?

Baloncuk Hastalığı Nedir?
Baloncuk Hastalığı Nedir?
0

Baloncuk hastalığının tanımı, beyindeki damarlarda damarın incelmesi nedeniyle bir tür baloncuğun oluşması ve daha sonra bu baloncuğun patlayarak kanamaya neden olması şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Tıbbi adı anevrizma olan baloncuk, genelde kanamaya neden olana kadar fark edilmemektedir. Ancak bazı durumlarda kanama olmasa da anevrizma beyinde belirli bölgelere baskı uyguladığı için bazı şikayetlerle hastaneye başvuran hastaya baloncuk hastalığı teşhisi konulabilmektedir. Baloncuklar beyin MR veya tomografisi ile anlaşılmakta ve MR veya tomografide dala asılı meyve gibi görüldüğü bilinmektedir.

Başlıklar

Anevrizma Nedir?

Anevrizmanın tanımı; vücuttaki atardamarlarda veya aort damarlarında, damar duvarlarının zayıflaması ve incelmesi neticesinde dışarıya doğru genişleyerek damarlarda oluşan baloncuk benzeri çıkıntıya verilen isimdir. Vücudun farklı bölgelerinde atardamar veya aort olması koşuluyla anevrizma oluşabilir. Genellikle sıklıkla karın damarı aortunda meydana gelir, aortun kalpten çıkan bölgesinde veya göğüs içindeki aortta görülür. Beyin anevrizması ise beyin damalarındaki incelme sonucunda dışarıya doğru oluşan baloncuk benzeri yapıya verilen isimdir. Kadınlarda erkeklerde olduğundan daha çok görülmekle birlikte genel nüfusun yüzde 1 ila 5’inde rastlanmaktadır.

Baloncuk Neden Olur?

Vücutta baloncuk oluşmasının birçok nedeni olabilir ancak teorik olarak nedeni atardamar veya aort damarının zayıflamasıdır. Beyin anevrizması oluşmasına sebep olan faktörleri sonradan oluşan faktörler ve genetik faktörler biçiminde ikiye ayırabiliriz. Beyinde baloncuğa neden olan ve sonradan oluşan faktörler şu şekilde sayılabilir:

  • Yaşın ilerlemesi
  • Sigara kullanımı (Sigara kullanımı direkt nedeni olmasa da uzun süreli sigara kullanımı damar yapısına zarar verdiği için dolaylı olarak neden olabilir)
  • Damar sertliği (Ateroskleroz)
  • Kafa travmaları sonrasında beyin damarlarının zarar görmesi
  • Kanser veya tümör (Tümörün kafada veya boyunda olması etkiler)
  • Uyuşturucu madde kullanımı
  • Alkol bağımlılığı
  • Bazı kan enfeksiyonları
  • Şeker hastalığı
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Devamlı stres

Vücutta anevrizmaya neden olan kalıtımsal nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Romatizmal hastalıklar
  • Aort koarktasyonu
  • Polikistik böbrek hastalığı
  • Bağ doku hastalıkları
  • Marfan sendromu
  • Beyinde beyin damar yumağı olması
  • Ailede beyin anevrizması geçmişi

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Beyinde baloncuk oluşumunun belirtileri, baloncuğu başka bir dokuyu sıkıştırmasıyla veya direkt olarak baloncuğun patlamasıyla farklı biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Beyin anevrizmasının farklı bir dokuyu, örneğin bir siniri, sıkıştırması durumunda söz konusu dokuya bağlı şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bu tarz durumlarda sıkıştırılan yapı göz ile alakalı olmakla birlikte ortaya çıkan belirtiler de göz rahatsızlıklarıdır. Örneğin göz arkasında ağrı, geniş göz bebeği, görme bozuklukları (çift görme), yüz felci, göz kapağında düşme.

Eğer baloncuk (anevrizma) patlarsa kanam ortaya çıkacağı için daha ağır ve acil belirtiler gösterir. Beyin anevrizması patladığında kişide çok şiddetli bir baş ağrısı başlar. Kanama başladıktan sonra bu baş ağrısı ortaya çıkar ve acilen doktora gidilmesi gerekir. Baloncuk hastalığında baş ağrısının yanında şu belirtiler de ortaya çıkabilir: çift veya bulanık görme, bulantı, kusma, konfüzyon, ışık hassasiyeti, bilinç kaybı.

Ayrıca Afazi Hastalığı Nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Anevrizma Tedavisi Nasıl Olur?

Beyin anevrizmasının tedavi edilmesi için öncelikle doktor tarafından tanı koyulması gerekmektedir. Beyin anevrizmasından şüpheleniyorsa doktor, genelde beyin tomografisi ve MR çektirir. Genelde tercih edilen bu tanı yönteminin yanı sıra beyin anjiyosu veya beyin omurilik sıvısı testi de yapılmaktadır.

Beyindeki baloncuğun patlaması durumunda uygulanacak tedavi yöntemi genelde cerrahi klipleme adı verilen bir cerrahi müdahaledir. Bu yöntemde kafatası açılarak beyin ameliyatı yapılır ve cerrah tarafından klip adı verilen kıskaçlar yardımıyla anevrizma kapatılır. Kafatası açılır, beynin hangi bölgesinde kanama olduğu tespit edildikten sonra kanamayı besleyen damara cerrah tarafından klip takılır.

Klip takılması haricinde yine kafatası açılarak yapılan bir cerrahi müdahaleyle kan akışının yönünü değiştiren mesh adı verilen bir stent yerleştirilir. Kan akışının yönü değiştirilerek kan birikmesi ve patlamaya neden olması engellenmiş olur. Bu yöntem genelde büyük kanamalarda, klip takılarak önlemeyecek beyin anevrizmaları varsa tercih edilen bir durumdur.

Aynı zamanda damar içi yöntemlerle, kafatası açılarak ameliyat yapılmadan da beyin baloncuğu tedavisi yapılabilmektedir. Damar içinden iletilen bir tür tel ile baloncuğun içerisine girilir ve baloncuğun içerisinde pıhtı oluşması engellenir. Anevrizmanın içinde pıhtı oluştuğu artık kanama gerçekleşmez.

Beyin Anevrizmasının Cerrahi Tedavisi

Beyindeki baloncuğun cerrahi tedavisi iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemlerden sıklıkla karşılaşılan ve bir nebze daha küçük kanamalar için uygulanan yöntem, cerrah tarafından damara klip takılmasıdır. Beyin anevrizmasının patlaması sonucunda damardan akan kana engel olmak için cerrah tarafından kişinin kafatası açılır ve kanama olan bölge tespit edilir. Ardından kanamanın gerçekleştiği baloncuğa klip takılarak kanamanın durması sağlanır.

Biz nebze daha büyük çaplı ve klip takılması yönteminin işe yaramayacağı kanama durumlarında ise yine cerrah tarafından kan akışının yön değiştirmesi için damara stent takılır. Cerrah tarafından kafatası açılır, kanamayı besleyen damar tespit edilir ve kanın anevrizmaya doğru ilerlememesi için mesh adı verilen bir tür stent takılır. Her iki cerrahi tedavi yöntemi de baloncuk hastalığı için acil uygulanması gereken yöntemlerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir