Başhekim Yardımcısı Maaşı Ne Kadar? Sağlık personelleri arasında yer alan başhekim yardımcısı maaşları sıklıkla araştırılan konuların başında gelir. Özellikle üniversite sınavı sonrasında tercih yapacak olan kişiler hem iş pozisyonu olarak hem de maaş yönünden ileride kendilerini tatmin edecek iş kollarına yönelirler.
Başlıklar
Başhekim Yardımcısı Maaşı
Sağlık sektörüne eski dönemden bugüne dek pek çok rağbet mevcuttur.
Özellikle başhekim yardımcısı gibi meslekler revaçtadır. Başhekim yardımcısı maaşı, çalışılan hastaneye göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak bir başhekimin aldığı ücret döner sermaye ek ödemesi olmadan 20.000 TL ve 30.000 TL arasında değişkenlik gösterir. Başhekim yardımcısı için döner sermaye tarafından ayrılan ek ücret ile daha yüksek maaşlar alınabilmesi mümkündür.
Başhekim Yardımcısı Görevleri Nelerdir?
Başhekim yardımcısının sağlık kuruluşunda pek çok görevleri mevcuttur. Başhekim yardımcısı görevleri şu şekildedir;
- Hastane içerisinde başhekimin olmadığı ve izinli olduğu durumlarda başhekimi temsil etme ve başhekim yerine çeşitli kararlar alma hakkına sahiptir.
- Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hastanenin pek çok işlerinin yürütülmesinde etkin rol oynar.
- Sağlık Bakanlığı ve bağlı olduğu kurum ile alakalı yazışmaların yürütülmesine destek olur.
- Poliklinik hastalarının mevcut istirahat raporları, reçete onayı gibi çeşitli durumlarda imza yetkisini kullanır.
- Hekimler ile doğrudan bağlantılı olarak çalışan başhekim yardımcısı hastane içerisindeki doktorların şikayetlerini, hastalardan gelen öneri ve taleplerin işleme alınmasını ve mevcut sorunların çözümünde önemli etkisi bulunur.
- Hastane içerisinde alınacak tüm kararlarda bildirimlerin yapılmasını sağlar. Örnek olarak gösterilecek olur ise; hastanenin taşınması, yer değişikliği, tesis ve personel değişikliği gibi konuların müdürlüğe iletilmesine yardımcı olur.
- Hastanede meydana gelen tıbbi atıkların denetlenmesi, bu atıkların kontrol edilmesi, doğru alanlara yönlendirilmesi için tedbir ve kararların uygulanmasını sağlar.
- Hastanede yapılan denetimlerde denetçiler tarafından bilgi ve belgelerin hazırlanarak sunulması bir diğer görevleri arasında yer alır.
- Günlük hasta vizitelerine düzenli olarak başhekim ile birlikte katılma görevi bulunur.
Başhekim yardımcısı, mevcut kalıplaşmış görevleri dışında Sağlık Bakanlığı tarafından mevzuat ile belirlenmiş çeşitli görevlerin yerine getirilmesini de sağlar.
Başhekim Yardımcısı Olma Şartları Nelerdir?
Başhekim yardımcısı olabilmek için uzun ve meşakkatli bir yol katedilmesi gerekir. Aynı zamanda sağlam bir akademik geçmişe sahip olmak da başhekim yardımcısı olabilmenin en önemli kriterleri arasında yer alır. Başhekim yardımcısı olabilmek için aranan şartlar şu şekildedir;
Başhekim yardımcısı olabilmenin en önemli şartlarından bir tanesi 6 yıllık tıp fakültesinin tamamlanmış olması gerekir. Tıp fakültesi mezunu olunmadığı durumlarda başhekim yardımcısı olabilmek mümkün değildir.
6 yıllık tıp eğitimi tamamlandıktan sonra görevine uzmanlık statüsünde başlanarak uzman hekim olunması önem arz eder. Tıpta sıklıkla adından söz edilen Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavına (TUS) katılınarak branş seçilmesi gerekir. Branş seçimi yapıldıktan sonra uzmanlık doktorluk eğitimi tamamlanır.
Başhekim yardımcısı olabilmek için kamuda ya da özel sektörde en az 5 yıl tecrübe edinilmiş olması şarttır.
Gerekli tüm eğitimler tamamlandıktan sonra kişi akademik çalışmalarına devam eder ve profesör unvanını aldıktan sonra çeşitli hastanelerde başhekim yardımcısı olarak görevlerini idame ettirebilirler.
Başhekim Yardımcısı Kime Denir?
Başhekim yardımcısı kimdir? Hangi iş kollarında görev yapar konusu merak edilen ve araştırılan konuların başında gelir. Başhekim yardımcısı kime denir tanımı yapılacak olur ise; bir başhekim yardımcısı, başhekimin vermiş olduğu görevler ile yükümlüdür. Direkt başhekime bağlı olarak çalışan başhekim yardımcısı, hastane yönetiminin devamlılığı hususunda başhekim ile koordineli olarak çalışır. Aynı zamanda hastanenin tedavi hizmetlerinin profesyonel bir şekilde devam etmesine, sağlık hizmetlerinin rutin organizasyonları hususunda aktif rolü bulunur.