1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?
0

El ayak ağız hastalığının tanımı, bir virüsün vücuda enfekte olması nedeniyle kişide bazı döküntülerle ve yüksek ateşle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle 10 yaşından daha küçük olan çocuklarda görülmekle birlikte her yaştan çocukta el ayak ağız hastalığı görülmektedir. El ayak ağız hastalığı, virüs ile bulaşan bir hastalık olduğu için bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Özellikle çocukların kalabalık olarak bulunduğu ortamlarda vücut sıvılarının aktarımı kontrolsüzce gerçekleştiği için el ayak ağız hastalığı hızlı biçimde yayılmaktadır.

Başlıklar

El Ayak Ağız Hastalığı Neden Olur?

El ayak ağız hastalığının sebebi, hastalığa neden olan virüsün vücuda enfekte olmasıdır.  El ayak ağız hastalığına neden olan virüs iki çeşittir: coxsackievirus A16 ve enterovirüs 71. Bu virüsler özellikle sıcak havaların görüldüğü bahar aylarında veya yaz aylarında kolayca bulaşmakta ve vücuda enfekte olmaktadır. El ayak ağız hastalığı, çocukların virüsü kapmalarına neden olabilecek herhangi bir ortamdan bulaşabilmektedir. Genellikle çocuklar arasındaki tükürük, sıvı değişimleri gibi yollarda çocuğa enfekte olup belirtileri göstermeye başlamaktadır.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

El ayak ağız hastalığının ortaya çıkması ve devam etmesi sürecinde hasta olan kişide zamanla değişen bazı belirtiler görülür. El ayak ağız hastalığı ilk ortaya çıktığı zamanda ateş ve boğaz ağrısı semptomlarıyla kendini gösterir. Çocuklarda yüksek ateş, bademciklerinde kızarıklık ve ağız içinde aft gibi belirtiler göstererek başlamaktadır. İlk belirtiler ortaya çıktıktan sonra çocuğun ellerinde, avuç içlerinde ve ayaklarında 1 – 2 gün devam eden kızarıklıklar oluşur. Bu durumda çocukların el ve ayak bilekleri kırmızı renge boyanmış biçimde görünmektedir. Daha sonra vücutta döküntü biçiminde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Çocuğun dizlerinde, dirseklerinde ve kalçalarında ortaya çıkan döküntüler zamanla su çiçeğine benzer kabarcıklara dönüşür. Döküntüler 1 hafta içinde kaybolur ve hasta çocuk tamamen iyileşmiş olur. Ayrıca söz konusu belirtilere ek olarak hasta olan çocukta; iştahsızlık, halsizlik, huzursuzluk, baş ağrısı gibi şikayetler de gözlemlenebilmektedir.

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Bulaşır?

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Bulaşır?

El ayak ağız hastalığının bulaşma şekli, virüse bağlı birçok hastalıkta olduğu gibi temasla ortaya çıkmaktadır. El ayak ağız hastalığının bulaşması özellikle vücut sıvılarının taşınması yoluyla gerçekleşmektedir. Hastalık çocuklarda görülen bir hastalık türü olduğu için ve çocuklar yetişkinler gibi hastalık bulaşı gibi konularda dikkatli olamadıklarından bulaşma hızı yüksektir. Çocukların okul veya ana sınıfı gibi ortamlarda el ayak ağız hastalığına yakalanmış bir başka çocukla teması oldukça kolay olduğu için hastalığa neden olan virüs çocuklar arasında hızla yayılır ve enfekte olur. Yaz aylarında havuz gibi idrar veya dışkı parçalarının geçişkenliğine neden olan ortamlardan kaynaklı olarak da çocuklara el ayak ağız hastalığı virüsü enfekte olabilmektedir.

El Ayak Ağız Hastalığında Tanı Nasıl Konulur?

El ayak ağız hastalığının teşhis edilmesi, hasta olan kişinin doktor tarafından fiziki muayene edilmesi sonucunda mümkün olmaktadır. Doktor el ayak ağız hastası olan kişinin şikayetlerini dinleyerek, gerekli soruları yönelterek ve döküntüleri inceleyerek teşhisi koyabilmektedir. Genellikle fiziki doktor muayenesi yeterli olmakla birlikte bazı durumlarda doktor tarafından boğaz sürüntüsü, dışkı veya kan örneği istenebilmektedir.  El ayak ağız hastalığı tanısı konulan çocuğa doktor tarafından belirli başlı destekleyici tedaviler uygulanır.

Ayrıca Demans Hastalığı Nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

El Ayak Ağız Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

El ayak ağız hastalığının tedavisi biçimi, herhangi bir ilaca veya aşıya bağlı değildir çünkü el ayak ağız hastalığını tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalık herhangi bir tedavi uygulanmasa dahi yaklaşık olarak 7 – 10 gün aralığında kendiliğinden iyileşmektedir. Hastalığın belirtileri arasında bulunan vücut döküntüleri de zamanla kuruyarak lekeye dönüşür ve bu lekeler de yine zamanla tamamen kaybolur. Ancak hastalığın belirtilerinin azaltılması için destekleyici tedavi yapılması gerekmektedir. El ayak ağız hastalığı ateşli bir hastalık olduğu için özellikle doktor kontrolünde verilen ateş düşürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bademciklerde meydana gelen kızarıklıklar nedeniyle boğaz spreyi gibi farklı türde ilaçlar da doktor tarafından verilebilir. Ayrıca hasta olan çocuğun boğazındaki belirtileri ve ağızının içindeki yaraları artıracak biçimde beslenmemesi gerekmektedir. Vücudunda oluşan döküntüler nedeniyle de el ayak ağız hastalığına yakalanmış olan çocuk, doktor kontrolünde krem veya losyonlar kullanmalıdır.

El ayak ağız hastalığının bulaşılmasını önlemek ve çocuğun hastalığı kolayca atlatmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. El ayak ağız hastalığından korunmanın en iyi yöntemi çocuğun hijyenini sağlayabilmesidir. Çocuk ellerini sık sık yıkamalı, eli kirliyken ağzına ve yüzüne elini sürmemelidir. Çocuğa temel hijyen eğitiminin verilmiş olması el ayak ağız hastalığının önüne geçmede önemlidir. Virüs nedeniyle bulaşan bir hastalık olduğu için el ayak ağız hastalığının bulaşması çok basittir ve bu nedenle çocuğun hastalık bulaşmış olan kişiyle temastan kaçınması gerekmektedir. Eğer çocuk hasta olduysa hastalığı ve tedavisi süresince evde istirahat etmelidir. Birkaç çocuğu olan bir ailenin çocukların biri hasta olursa diğerlerine hastalığın bulaşmaması için çocuk izole edilmeli ve ortak kullanılan tuvaletler ayrılmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir