1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Kedil Bulaşan Peritonit Nedir?

Kedil Bulaşan Peritonit Nedir?
Kedil Bulaşan Peritonit Nedir?
0

Kedil bulaşan peritonit hastalığının tanımı, yaşı genç veya yaşlı kedilerde corona virüs nedeniyle ortaya çıkan bir viral enfeksiyondur. Kedil bulaşan peritonit hastalığına neden olan enfeksiyonun tedavi edilmemesi halinde kedide hayati tehlike oluşturmaktadır. Kedil bulaşan peritonit hastalığına, hastalığın Latince ismi olan “Feline İnfektious Peritonis” ‘in baş harflerini alan, “FİP” hastalığı da denilmektedir. Vücuduna corona virüs enfekte olan kedinin bağışıklığı düşmekte ve hastalık tedavi edilmediğinde bağışıklık sistemi çökerek kedinin ölümüne neden olmaktadır. Corona virüs enfekte olan kedinin bağışıklık sisteminin zarar görmesi nedeniyle karın bölgesinde yangı ve sıvı birikir. Kediye bulaşan corona virüs tıpkı insanlardaki gibi mutasyona uğrayarak kedil bulaşan peritonit hastalığına neden olmaktadır. Kedil bulaşan peritonit hastalığına neden olan corona virüs türü en çok 2 yaşının altındaki yavru kedilerde veya yaşı yüksek olan kedilerde etkili olarak hastalığa neden olmaktadır. Corona virüsün bulaştığı her kedi bu hastalığa yakalanmak zorunda değildir, bağışıklık sistemi hastalıkla mücadele etmeyen kedi bu hastalığı yaşamaktadır. Kedil bulaşan peritonit evcil kedilerde de sokak kedilerinde de ortaya çıkabilmektedir, önemli olan virüsün kediye enfekte olmasıdır.  Kedil bulaşan peritonitin “ıslak (yaş) kedil bulaşan peritonik” ve “kuru kedil bulaşan peritonit” olarak iki çeşidi bulunmaktadır.

Başlıklar

Kedil Bulaşan Peritonitin Nedenleri Nedir?

Kedil Bulaşan Peritonitin Nedenleri Nedir?

Kedil bulaşan peritonit hastalığının temel nedeni kediye corona virüsün bulaşması ve enfekte olan corona virüsün mutasyona uğrayarak kedinin bağışıklık sistemine zarar vermesidir. Viral enfeksiyondan sonra kedi tedavi edilmezse bağışıklık sistemi çökebilmektedir. Viral enfeksiyon nedeniyle kedinin karın zarında yangı ve sıvı birikimi oluşmaktadır. Kedil bulaşan peritonit hastalığına sebep olan corona virüs ile insanlarda covid-19 hastalığına neden olan corona virüsün arasında herhangi bir alaka yoktur bu nedenle kişi corona virüs olduğunda aynı ortamda bulunan kedi için endişelenmemelidir. Kedil peritonit hastası olan kedi her defasında ölümcül bir tehlike yaşayacak diye bir şart yoktur, virüs kedinin bağışıklık sistemini ciddi olarak etkilemeden yalnızca  ishal belirtisi göstererek zamanla kendiliğinden geçebilmektedir.

Kedil Bulaşan Peritonitin Belirtileri Nelerdir?

Kedil bulaşan peritonit hastalığının semptomları belirgin ve net değildir, zamanla artan biçimde başta etkisiz semptomlar oluşabilmektedir. Kedilerde kedil bulaşan peritonitin semptomları insanlardaki gibi hapşırma, burun akıntısı veya gözlerde sulanma olarak ortaya çıkabilir. Kedi, kedil bulaşan peritonit hastalığını hafif geçiriyorsa yalnızca ishal semptomuyla hastalığı atlatabilmektedir. Virüsün bulaştığı her kedi hayati tehlike yaşayacak boyutta hastalığı yaşamamaktadır. Kedil bulaşan peritonit hastalığının belirtileri şu şekildedir:

  • Halsizlik, durgunluk ve yorgunluk
  • Görme yetisinde gerileme
  • Göz sulanması
  • Solunum güçlüğü
  • Yüksek ateş
  • Vücutta yangı ve sıvı birikimi
  • Kilo kaybı
  • Stres
  • Nezle ve burun tıkanıklığı
  • Doku reaksiyonları

Kedil bulaşan peritonit hastalığının iki çeşidir vardır, kedil bulaşan peritonit hastalığının türleri ve türüne göre belirtileri şu şekildedir:

  • Islak (yaş) kedil bulaşan peritonit hastalığı: Virüs kediye enfekte olup bağışıklık sistemine zarar vermeye başladıktan sonra kedinin karın zarında yangı ve sıvı birikir. Islak kedil bulaşan peritonit hastalığı kedinin vücudundaki damarlara zarar verir ve bu nedenle kedinin karın veya göğüs bölgesinde iltihap ve sızıntı yaratır. Biriken sıvılar sebebiyle kedinin karnında bir şişlik oluşmaktadır. Enfeksiyon nedeniyle sıvı birikimi kedinin göğüsünde oluşursa, kedi nefes almakta zorluk çeker.
  • Kuru kedil bulaşan peritonit hastalığı: Corona virüs kediye bulaşıp enfeksiyona neden olarak kedinin bağışıklık sistemini etkilemeye başladıktan sonra kedinin damaları çevresinde enfeksiyonlu ve itihaplı lezyonlara oluşmaktadır. Damar çevresinde oluşan lezyonlar kendinin beyin, karaciğer, akciğer ve daha birçok organına zarar vermektedir. Kuru kedil bulaşan peritonit hastalığı kedinin anormal davranmasına veya nöbet geçirmesine sebep olabilmektedir. Kedide aşırı susama, idrara çıkması sıklığında artış, kusma, sarılık ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Ayrıca Sarı Benek Hastalığı Nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Kedil Bulaşan Peritonit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedil Bulaşan Peritonit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedil bulaşan peritonit hastalığının tedavi yöntemleri, destekleyici tedavi yöntemleridir. Kedil bulaşan peritonit hastalığına sahip olan kediye veterinerler tarafından ilaç ve takviye desteği verilerek kedinin bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılır. Veterinerler tarafından gerekli görüldüğünde hastalığın tedavi sürecinde kedinin vücudundan biriken sıvının drenajı ve kan transfrüzyonu gibi bazı yöntemler de kullanılabilmektedir. Kedil bulaşan peritonit hastalığının kesin tedavi yöntemi yoktur, yalnızca destekleyici tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi kedinin hayati tehlike yaşamaması bakımından önem arz etmektedir. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığı takdirde en kısa zamanda kedinizi veterinere götürerek muayene ettirmeniz gerekmektedir. Kedil bulaşan peritonit hastalığına yakalanan kediye hangi tedavinin uygulanması gerektiğine veteriner karar vermektedir.

Kedil Bulaşan Peritonit Hastası Olan Kedi Ne Kadar Yaşar?

Kedil bulaşan peritonit hastalığına sahip olan kedilerin hastalığın durumuna göre ortaya çıkan hayati riskine göre yaşam süresi değişiklik göstermektedir. Kedil bulaşan peritonit hastalığı corona virüsün sebep olduğu viral enfeksiyon nedeniyle kedinin bağışıklık sistemini çökertebileceğinden hastalığın hangi evresinde olduğu oldukça önemlidir. Hayati tehlike oluşturabilecek olan kedil bulaşan peritonit hastalığı herhangi bir hayati tehlike olmadan birkaç belirti ile atlatılabilir. Kedil bulaşan peritonit hastalığına yakalanmış olan kedinin ne kadar ömrünün kaldığı konusunda net bir şey söylenemez, yalnızca hastalığın kedideki ilerleme durumuna göre iyi veya kötü bir yorum yapılabilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir