1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Krup Hastalığı Nedir?

Krup Hastalığı Nedir?
Krup Hastalığı Nedir?
0

Krup hastalığının tanımı, çocuklarda çok sık rastlanan bir tür üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüs kaynaklı bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan Krup hastalığı ağırlıklı olarak 5 ay – 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Krup hastalığında çocuğun soluk borusunda ve ses tellerinde bir ödem oluşur, bu ödem nedeniyle çocuk ağır ve havlar biçimde öksürür. Hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu biçiminde başlayıp tedavi edilmediği taktirde çocuğun nefes alamayacağı boyutlara kadar ilerleyebilmektedir. Birden fazla türde virüsten kaynaklanabilmekle birlikte en çok parainfluenza virüsünün çocuğun vücuduna enfekte olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Krup hastalığı halk arasında yalancı kuşpalazı olarak da bilinmektedir. Genelde bahar veya kış aylarında çocuklar arasında yaygın olarak görülmektedir.

Başlıklar

Krup Hastalığının Nedenleri Nedir?

Krup hastalığının sebebi, Krup hastalığına sebep olabilecek birçok çeşit virüsün şekilde çocuğun vücuduna enfekte olmasıdır. Virüslerin vücuda enfekte olmasından sonra çocuğun gırtlak, nefes borusunda bir ödem meydana gelir. Söz konusu ödem hastalığın ilerlemesine ve diğer ağır belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Viral bir hastalık olduğundan bulaşıcılığı yüksektir ve Krup hastalığına neden olan virüsler çocuğa herhangi bir ortamdan enfekte olabilmektedir. Özellikle bahar veya kış aylarında çocuklar arasında salgın biçimde ortaya çıkabilmektedir.

Krup Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Krup hastalığı geçirenlerin belirtileri, hastalığın görülmeye başladığı ilk zamanlarda nezle biçiminde hafif olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak zamanla daha ağır görülmeye başlayan belirtilen çocuğun nefes darlığı yaşamasına kadar ileri gidebilmektedir. Çocuk özellikle geceleri aniden başlayan ve ağır biçimde havlar tarzda bir öksürükle uyanmaktadır. Çocuğun ses tellerini etkileyen bir ödem oluştuğundan zamanla sesinde bir boğukluk ve kısıklık meydana gelmektedir. Krup hastalığı geçiren çocuk boğazındaki ödem nedeniyle nefes almada güçlük çeker ve bu nedenle hızlı nefes alıp vermeye başlar. Çocuk aynı zamanda ağladığı zaman tiz ve boğuk sesler çıkartır. Bazı durumlarda ateş ortaya çıkabilmekle birlikte ateş olması şart değildir. Tedavi edilmezse zamanla çocukta kulak enfeksiyonu ve zatürreye neden olabilmektedir. Krup hastalığında görülen muhtemel belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şiddetli ve sesli öksürük
  • Ateş
  • Burun tıkanması
  • Yutkunamama
  • Halsizlik
  • Salya akması
  • Nefes almakta zorluk
  • Boğuk ses
  • Seste çatallaşma
  • Sesli nefes alma
  • Bebek ve çocuklarda sık sık ağlama
  • Suratta gri ya da mavimsi cilt tonunda değişiklikler

Krup Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Krup Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Krup hastalığı bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonları arasında sayılmaktadır. Virüs kaynaklı birçok hastalıkta olduğu gibi bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Krup hastası olan çocuğun hapşırması veya öksürmesi nedeniyle vücuttan vücuda damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Krup hastalığı özellikle bahar veya kış aylarında çocukların toplu biçimde bulunduğu ortamlarda, örneğin kreş, hızla yayılmaktadır.

Krup Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Krup hastalığının tedavisine başlamak için çocuğun mutlaka uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle hastalığın ortaya çıkmasından itibaren 5 gün içerisinde şikayetlerde herhangi bir azalma yoksa uzman hekime görülmek oldukça fayda olacaktır. Uzman doktor tarafından anamnez alınarak muayene edilen çocuğa herhangi bir test veta grafi çektirmeye gerek kalmadan Krup hastalığı tanısı konulabilmektedir.

Krup hastalığı ilk başlarda soğuk algınlığı biçiminde hafif başladığı için bazı durumlarda hastalık bu aşamadayken kişinin evde destekleyici tedaviler alıp düzenli beslenmesi sayesinde ortadan kalkmaktadır. Ancak çocuğun şikayetleri giderek arttıysa; nefes almada zorluk, yüzün çeşitli bölgelerinde morarma gibi şikayetlerin oluştuğu aşamaya geldiyse hastanede tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Soğuk buhar solumak çocuğun nefesini açacağı için buhar cihazıyla soğuk buhar uygulaması yapılabilmektedir. Aynı zamanda çocuğun nefes alışını rahatlatmak için gece uyurken kullandığı yastık yükseltilmelidir.

Krup hastalığının tedavisinde bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamaktadır ancak çocuğun ateşi varsa ateş düşürücü kullanılabilmektedir. Hastalığın durumuna göre hastane ortamında çocuğa buhar tedavisi, oksijen desteği, glukokortikoid tedavisi uygulanmaktadır. Çocuğun tedavi sürecinde bol sıvı alması gerekmektedir. Çocuğun yaşı çok küçükse sessiz ve sakin ortamlarda kalması sağlanmalıdır.

Krup hastalığı, hastalığın seyrine bağlı olarak ortalama 5 – 6 gün devam etmektedir. Bu sürenin sonunda öksürük haricinde diğer belirtiler genelde tamamen ortadan kalkar ancak öksürük birkaç gün daha devam edebilmektedir.

Sitemizden Hareket Hastalığı Nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Krup Hastalığından Korunma Yolları

Krup hastalığından karşı alınabilecek önlemler arasında aşı gibi kesin korunma yolları bulunmamaktadır. Virüs bulaşıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğu için çocuğun genel olarak hijyenine ve diğer çocuklarla olan temasına dikkat etmesi gerekmektedir. Birden çok çocuğunuz varsa ve bunlardan bir tanesi Krup hastası olduysa diğerlerine bulaşması çok kolay olacağından hasta olan çocuğun evde izole edilmesi gerekmektedir. Krup hastalığına karşı alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuğun sık sık ellerin yıkanması ya da dezenfekte etmesi gerekmektedir. Hijyen eğitimi her türlü viral hastalığa karşı çocuğunuzun korunması bakımından oldukça önemlidir.
  • Çocuk topluma açık alanlarda yakın temastan kaçınmalıdır.
  • Ebeveynler grip, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıkların olduğu ortamlardan bebek ve çocukların sağlığı için kaçınılmalıdır. Ebeveyn direkt olarak Krup hastalığına yakalanmasa da virüsü taşıyabilmektedir.
  • Çocuk hastalığı süresinde tütün ürünleri, toz ve duman gibi tahriş edici ortamlardan kaçınmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir