Başlıklar
Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?
Maymun çiçeği hastalığı nedir?, Maymun Çiçeği Hastalığı Covid – 19 pandemisinden sonra adı duyulan ve endişe yaratan hastalıklardan biridir. Önceki yıllarda genellikle Afrika kıtasında görülen bu hastalık, son dönemlerde dünyanın pek çok yerinde görülmeye başlamıştır. Maymun çiçeği hastalığı, suçiçeği ile benzerlik gösteren ve zoonotik özelliğe sahip olan bir hastalıktır. Zoonotik hastalıkların genel özelliği, hayvanlardan insanlara bulaşmasıdır. Monkeypox virüsü, maymun çiçeği hastalığına sebep olan virüs türüdür. Afrika kemirgenleri ya da maymunlar gibi insan olmayan primatlar, bu virüsü barındırarak insanlara bulaştırabilir.
Maymun Çiçeği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Maymun çiçeği hastalığının semptomları, suçiçeği hastalığı semptomları ile benzerlik gösterir. Maymun çiçeği hastalığının belirtileri, suçiçeği hastalığının belirtilerine oranla daha az şiddetlidir. Bu hastalığın başlangıçtaki belirtileri şu şekildedir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Titreme
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Sırt ağrısı
- Kas ağrısı
- Bel ağrısı
- Lenf düğümlerinde büyüme ve şişlik: Maymun çiçeği hastalığının bu belirtisi, suçiçeğinden ayırt edilmesini sağlayan belirtidir.
Maymun çiçeği hastalığının başlangıç belirtilerinin görülmesinden birkaç gün sonra ciltte ağrılı ve kırmızı yumrular görülmeye başlanır. Ağrılı ve kırmızı yumruların yanı sıra ciltte döküntüler de gözlenir. Maymun çiçeği hastalığının ilerlemesi ile birlikte kırmızı yumruların içinin iltihapla dolması söz konusu olur. İçi iltihapla dolan yumrular zamanla kabuk bağlar.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Maymun çiçeği hastalığının bulaşma şekli temastır. Bu hastalık, maymun çiçeği hastalığına sebep olan Monkeypox virüsü ile enfekte olmuş olan kişilerle ya da hayvanlarla temas edilmesi halinde bulaşır. Söz konusu temas, açık yaralar ya da sıyrıklar ile temas şeklinde olabileceği gibi maymun çiçeği hastası kişi veya hayvanın kanı, vücut sıvıları ve vücut döküntüleri ile direkt temas şeklinde de olabilir. Bu hastalık solunum yolu damlacıklarıyla bulaşıcılık gösterebileceği gibi enfekte olmuş kişinin kıyafetleri, kullandığı havlu gibi temas ettiği nesnelerle temas edilmesi şeklinde de bulaşıcılık gösterir.
Maymun Çiçeği Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?
Maymun çiçeği hastalığının teşhisi, belirtilerin var olması şikayeti ile doktora başvuran hastanın döküntülerinden örnek alınması sureti ile söz konusu olur. Hastanın döküntülerinden alınan örnek, laboratuvara gönderilir ve PCR testi yapılır. PCR testi pozitif çıkan kişiye, maymun çiçeği hastalığı teşhisi konur.
Ayrıca kara mantar hastalığı nedir için tıklayınız.
Maymun Çiçeği Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Maymun çiçeği hastalığı, tedavisi söz konusu olmaksızın zaman içinde semptomların azalması ve ortadan kalkması ile iyileşmenin görülebildiği bir hastalık türüdür. Tedavisiz iyileşmenin söz konusu olabilmesi için geçmesi gereken zaman dilimi, 2 – 4 hafta aralığında bir süredir. Maymun çiçeği hastalığı tanısının konulması akabinde hastalığın ve belirtilerinin şiddetine göre doktor tarafından bir tedavi öngörülebilir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların tedavide kullanılması mümkün olduğu gibi antibiyotik tedavisinin uygulanması da mümkündür.
Maymun Çiçeği Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?
Maymun çiçeği hastalığından korunmak için mevcut olan bir aşı yoktur. Fakat aşılanmanın haricinde maymun çiçeği hastalığından korunmak için bazı yöntemler söz konusudur. Bu yollardan bazıları şu şekildedir:
- Maymun çiçeği hastası insan ya da hayvanlarla temastan kaçınmak
- Maymun çiçeği hastası insan ya da hayvanın temas ettiği nesnelerle temastan kaçınmak
- Kişisel hijyene özen göstermek
- Özellikle kalabalık ortamlarda ağzı ve burnu kapatan maske takmak
- Et ya da hayvansal gıdaları iyi pişirerek tüketmek
- Et ya da hayvansal gıdaları çiğ tüketmemek
- Maymun çiçeği hastalığına sebebiyet veren virüsle temas etmiş olma ihtimali olan kişilerle temastan kaçınmak
- Temas edilen yerleri sıklıkla dezenfekte etmek
- Seks yaparken kondom gibi bariyer korumalarını kullanmak

Maymun Çiçeği Hastalığı Ölümcül Özelliğe Sahip Midir?
Maymun çiçeği hastalığı ölümcül bir hastalık olmasa da düşük yüzdelerle ölümler görülebilir. Maymun çiçeği hastalığı, genellikle tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme özelliği gösteren bir hastalıktır. Buna rağmen bazı durumlarda maymun çiçeği hastalığı ölümcül özelliğe sahip olabilir. Bu hastalığın bulaştığı insanları öldürme oranı %10’dur.
Maymun Çiçeği Hastalığı Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Maymun çiçeği hastalığı, cinsel yolla bulaşma özelliğine sahip olan bir hastalık türü değildir. Çünkü maymun çiçeği hastalığının bulaşması için cinsel birlikteliğin yaşanması zorunlu değildir. Bu hastalık; enfekte olmuş hayvan ya da kişi ile temas, enfekte olmuş hayvan ya da kişinin temas ettiği nesne ile temas, tükürük gibi yollarla bulaşır.
Medicalpark maymun çiçeği virüsü nedir için tılayınız.