1. Ana Sayfa
  2. Hastalıklar

MDS Hastalığı Nedir?

MDS Hastalığı Nedir?
MDS Hastalığı Nedir?
0

Miyelodisplastik sendrom olarak bilinen mds hastalığı, kansızlığa neden olan ve kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin olgunlaşmaması nedeniyle gerçekleşen bir hastalıktır. Günümüzde mds hastalığı 40 yaş ve üzeri kişilerde ağırlıklı olarak görülmeye başlanmış olan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin iliklerinde üretilen yeni kan hücreleri, farklı bir şekilde çoğalmaya karakterize olurlar ve bu durum fark edilmeyerek çok fazla ilerlerse, kişilerin kan yapısının bozulmasına neden olabilir.

Başlıklar

MDS Hastalığı Ölümcül Müdür?

MDS hastalığının öldürücü olma durumu, bu hastalığın ileri seviyelerinin kanser sayılmasından dolayı mevcuttur. Ancak her MDS hastası bu hastalığa yakalanmasından sonra hemen kendisine ölecek teşhisi konmaz. Bu nedenden dolayı MDS hastalığının ölümcül olma durumu ancak hastalığın çok ileri seviyelerinde görülebilir.

MDS Hastalığı Yaşam Süresi Ne Kadardır?

MDS hastalığı olanların yaşam süreleri, genellikle hastalıklarının fark edildiği yaş grubunda hastalığın kişiler için ne kadar ileride olduğuna göre değişiklik gösterir. Eğer mds hastalığı kişiler tarafından erken bir yaşta fark edilmiş ve hemen tedaviye başlanmışsa, bu süre 6 yıla kadar çıkabilir. Orta riskli gruplarda bu hastalığın biraz geç fark edilmesi ile beraber kişilere verilen ömür 3 yıla kadar düşer. Eğer riskli gruplarda olan kişiler bu hastalığı çok ileri bir seviyede fark ederlerse yaşam süreleri maksimum 1 yıl olarak öngörülür. Ancak bu sürelerin tümü, kişilerin bağışıklıkları ile beraber vücutlarına ve aldıkları ilaçlara ne kadar tepki vereceklerine göre değişiklik gösterir.

Mds Hastalığı İyileşir Mi?

Mds hastalığının iyileşme durumu mümkündür. Bu hastalığa yakalanmış olan kişilerin eğer hangi evrede oldukları doğru bir şekilde tespit edilir ve kendilerine doğru tedavi uygulanabilirse, iyileşme ihtimalleri oldukça yüksektir. Değişen ve gelişen teknoloji ile beraber ilik nakillerinin ancak 65 yaşını doldurmuş kişiler için uygun görüldüğü doktorlar tarafından belirtilmiştir.

Mds Hastalığının Son Evresi Nedir?

MDS hastalığının ulaştığı son evre, akut lösemi olarak bilinir. Mds hastaları, eğer kendilerinde olan belirtileri ciddiye almaz ve tedavilerine başlamazlarsa kansızlık ile başlayan hastalıkları kansere kadar gidebilir. Bu nedenle de mds hastalığı teşhisi konmuş olan hastaların tedavilerini geciktirmemeleri gereklidir.

Mds Hastalığı Kanser Midir?

Mds Hastalığı Kanser Midir?

MDS hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanser hastalıkları grubu içinde kabul edilir. Bu nedenle de bir çeşit kanserdir. Ancak her kanser tedavisinde olduğu gibi mds tedavisine doğrudan kemoterapi gibi yoğun tedaviler ile başlanmaz.

MDS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

MDS hastalığının yaygın belirtileri, şöyle sıralanabilir:

  • Kansızlık
  • Halsizlik
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı
  • Baş dönmesi
  • Göz kararması
  • Kol ve bacak ağrısı ile uyuşması
  • Sürekli olarak enfeksiyon kapma
  • Kol veya bacaklarda kanamalar
  • Çürüklerin kolay oluşumu

Ayrıca Kramp Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Mds Hastalığı Neden Olur?

MDS hastalığına yakalanmış olan kişiler için net ve kesin bir neden sunulamaz. Ancak DSÖ tarafından yürütülen çalışmanın sonucunda, benzen ve tarım ilaçları ile sürekli beraber olan, onlara doğrudan temas eden ve soluyan kişilerin daha ağırlıklı olarak mds hastalığına yakalandıkları tespit edilmiştir. Bununla beraber, hayatının belirli bir döneminde kanser olmuş ve belirli bir süre kemoterapi ile radyoterapi almış olan kişilerin aldıkları tedavilerden kısa bir süre sonra da bu hastalıkla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Bunların yanında, mds hastalarının kemik ve ilik yapılarının incelenmesinden sonra normal insanların kemik yapıları ile aynı olmadığı da tespit edilmiştir.

MDS Hastalığı İyileşir Mi?

MDS hastalığına yakalanmış kişilerin iyileşme ihtimalleri mevcuttur. Ancak bu hastalığın kan kanserine kadar ulaşmadan önce teşhis edilmesi ve mutlaka teşhis edildikten sonra da tedavisine aksatılmadan başlanmalıdır. Kendilerine en uygun olarak görülen ilaç tedavisini düzenli olarak alan kişilerin kısa bir süre içinde iyileşme gösterdikleri görülmüştür.

MDS Hastalığına Ne İyi Gelir?

MDS hastalığının en iyi tedavi yöntemlerinden biri, özellikle genç yaşta bu hastalığa yakalanmış olan hastalar için kemik iliği naklinin yapılmasıdır. Yaşı genç olmasına rağmen hastalık derecesi ilerlemiş olan genç yaştaki hastalara, kendilerinin yaşlarına yakın ya da kendilerinden daha genç kişilerin kemik iliğinin nakil edilmesi ile beraber tedavi süreçleri hızlandırılır. Bununla beraber de alınacak kanser tedavilerinin yan etkileri kendilerinde görülmeyecektir.

MDS Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

MDS hastalığının kesinleştirilebilmesi için öncelikle kişilerden kan alınması ve kendilerine çeşitli kan tahlillerinin uygulanması gereklidir. Kanın alınmasından sonra öncelikle kan hücreleri birbirinden ayrılır. Kırmızı ve beyaz olmak üzere ayrışmalarından sonra bu hücrelerdeki bazı maddeleri ne kadar içerdiklerine bakılır. Eğer normal insanların kan hücrelerinde yer alan ferritin ve eritropoetin düzeyleri kişilerde aynı değilse, kendilerinde mds hastalığının olduğu söylenebilir.

MDS Kalıtsal Mıdır?

MDS hastalığının sebepleri arasında kalıtsallık mevcuttur. Ancak hiçbir doktor, mds hastalığına sahip olan kişilerin yalnızca kalıtsal sebepler ile bu hastalığa yakalanmış oldukları yorumunda bulunmaz. MDS hastalığına yakalanan kişilerin çevresel faktörlerden de etkilenmiş olduklarının bilinmesi gereklidir.

Yorum Yap