Obezite, vücutta sağlığı olumsuz olarak etkileyecek şekilde yağ birikmesi sonucuna denir. Obezitenin hesaplanması için boy ve kilo değeri esas alınarak vücut kitle indeksi kullanılmaktadır. Vücut kitle indeksi,kilo olarak ağırlığın metre türünden boy uzunluğunun karesine bölünmesi sonucu elde edilmektedir. Vücut kitle indeksi hesaplama değeri 30’un üstünde olan kimse obez olarak kabul edilirken 40’ın üstünde olan kimse ise morbid obez şeklinde kabul edilmektedir.
Yağ dokusu, bütün sistemi etkileyecek biçimde kimyasal ve hormonal maddeler salgılar. Bazı salgılar iştahın açılmasına neden olurken bazı salgılar ise doyma limitinin üste çekilmesine ve obezitenin ilerlemesine neden olmaktadır.
Başlıklar
Obezite Hangi Hastalıklara Sebep Olur?
Fazla kilo alınması sağlığınızı büyük oranda tehdit ederken aynı zaman da ciddi hastalıklara yakalanmanıza ve ayrıca hareketlerinizin kısıtlanmasına neden olabilmektedir. Birden fazla sebebe bağlı olarak meydana gelen obezite hastalığı insanın bedeninde fazla sayıda organı etkilemektedir. Bu sebeple tedavisinin de birden fazla branşın beraber uyumla halde çalıştığı bir mekanda planlanarak yapılması gerekmektedir. Obezite tedavisi için başvuru yapan bütün hastalar öncelikli olarak fizik tedavi uzmanı, psikiyatri uzmanı, beslenme uzmanı endokrinoloji uzmanı ve egzersiz danışmanınca değerlendirilmektedir. Lüzumlu görüldüğü hallerde hastayı göğüs hastalıkları uzmanı ve kardiyoloji uzmanı da muayene etmektedir.
Ayrıca,uygun olan hastaların obezite cerrahisi konusuyla alakalı tecrübeli genel cerrahi uzmanı tarafından görülmesi de sağlanmaktadır.
Başvuruda bulunan her hasta obezite probleminin altında yatan etkenler,sağlık durumları,psikolojik sorunlar ve yeme-içme alışkanlıkları gibi konularda ayrıntılı bir incelemeden geçirilmektedir.Bu incelemeler ışığında yapılan değerlendirmeler neticesinde uygun olan tedavi programı belirlenmektedir.Bu tedavi programları egzersiz ve tıbbi beslenme ile birlikte hastanın niteliklerine göre cerrahi tedavi ile tıbbi tedavi gibi seçenekleri de içermektedir.

Obezite Tedavi Edilebilir Bir Hastalık Mıdır?
Dünyada gittikçe yaygınlık gösteren obezite hastalığı, hayat kalitesini ve süresini önemli miktarda etkilemektedir. Öyle olsa da obezite, tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Obezitenin tedavisinde diyetle birlikte egzersiz ya da cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Uzmanlar kişilere uygun olan tedavi yolunun belirlenerek kişinin sağlıklı kiloya gelmesini ve bu kilonun korunmasını hedeflemektedir.
Obezitenin üstesinden gelerek prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, uyku apnesi, meme kanseri, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklarla da mücadele edebilir aynı zamanda bu sayede sağlıklı bir hayatın kapılarını aralamış olursunuz.
Obezite Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

Dengesiz ve düzensiz beslenmek, hazır yemek, abur cubur ve hareketsiz bir yaşam kilo alımına aynı zamanda bazı organların yağlanmasına neden olabilir.Uzun süren açlık sonrasında kontrolsüz bir şekilde yemek ve içmek, özellikle de ,karbonhidratlı yiyecekler ve içecekler fazla tüketmek obezite hastalığına sebep olan beslenme sorunlarından sadece birkaçıdır. Eğer ebeveynlerin ikisi de kilolu ise çocuklarında obezite hastalığının görülme ihtimali %80 oranındadır.Böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları ve şeker hastalığı gibi birtakım hormonal nedenler obezite hastalığının sebepleri arasında yer almaktadır.
Yağlanmayı engellemek için çocukluk döneminden başlamak kaydıyla sağlıklı beslenme programı ve hareketli bir hayat yaşamak son derece önemlidir.
Obezite hastalığına engel olmanın en önemli yollarından birisi kilo almanın önlenmesidir. Bunun için ise aşağıdaki yöntemler faydalı olacaktır:
* Sebze ve meyve gibi besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.
* Hazır yemek gibi atıştırmaların yenilmesi engellenmelidir.
* Şekerli besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
* Sakız çok fazla çiğnenmelidir. Çünkü sakız,acıkmayı hızlandırır.
* Planlı ve programlı spor aktivitelerine ağırlık verilmelidir.
* Çocuklar,ailelerinn davranışlarını benimsedikleri için ailenin sağlıklı ve az besin tüketmesi çocuklarını da olumlu yönde etkileyecektir.