1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Pcos Hastalığı Nedir?

Pcos Hastalığı Nedir?
Pcos Hastalığı Nedir?
0

Polikistik over sendromu olarak da bilinen pcos hastalığı, kadınların yumurtalıklarında küçük ve iyi huylu birçok kistin oluşması ile gerçekleşen bir hastalıktır. Pcos hastalığı, kadınlar tarafından genellikle adetlerinin düzensizleşmeye başlamasından sonra fark edilir. Doğrudan adette düzensizlik, vücutta aşırı ve sık kıllanma, birdenbire kilo alma gibi etkileri vardır. Pcos eğer tedavi edilmezse, ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olamama gibi durumların yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle basit gibi görünse de ciddiye alınması ve tedavisinin yaptırılması gereken bir hastalıktır.

Başlıklar

Polikistik Over Tedavisi Var Mı?

Polikistik over hastalığının tedavisi, günümüzde mevcuttur ve oral yolla alınan haplar ya da iğneler ile gerçekleştirilmektedir. Polikistik over sendromuna sahip olan kişilere, adetlerinin düzene girmesi amacı ile bu ilaçları kullanmaya başlarlar. Bununla beraber, yumurtalıklarda oluşmuş olan kistlerin daha kolay vücuttan atılabilmesi için kişilerin mutlaka kilo sahibi olan kişilerin kilo vermeleri gerektiği belirtilmiştir.

Ergenlerde Polikistik Over Sendromu Nedir?

Pcos hastalığının ergenliğe girilmesinden hemen sonra başlaması durumuna ergenlerde polikistik over sendromunun görülmesi adı verilir. Polikistik over, ergenliğe girmiş yani fiziki olarak yumurta üretmeye başlamış olan her vücutta olabilir. Özellikle 13 ve 14 yaşlarında ergenliğe girmiş olan kızların bu durumu yaşamalarında anormal bir durum mevcut değildir. Doktora muayenelerin belirli aralıklar ile gerçekleştirilmesi ve ilaç tedavisinin uygun görülmesi ile kısa zamanda bu sorun çözülebilir.

Polikistik Over Neden Olur?

Polikistik over sendromunun olmasının başlıca sebebi, kadınların ve kızların vücutlarındaki hormonel değişimlerdir. Vücutta salgılanan hormonlar değişmesinden sonra, özellikle de kandaki androjen hormonu oranının birden ve fazlaca artmasına bağlı olarak yaşanan değişiklikler, pcos hastalığının yaşanmasına neden olur. Kullanılan hormon ilaçları da kandaki androjen miktarını olması gereken seviyede tutmak amacı ile verilir.

Polikistik Over Nedir Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Nedir Belirtileri Nelerdir?

Polikistik overin yaygın belirtileri, şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği
  • Kilo artışı
  • Tüylenme
  • 2 adet döngüsü arasında görülen kanamalar
  • Kilo alma
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırtta sivilcelenme
  • Seste kalınlaşma
  • Göğüslerde büyüme, küçülme ve hassasiyet
  • Saç dökülmesi
  • Ciltte lekelenmeler

Bu belirtileri sürekli olarak yaşamaya başlayan ve kendisinde bazı farklılıkların olduğunu gören kişiler, Pcos hastalığına sahip olup olmadıkların öğrenmek için mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalılardır.

Ayrıca MDS Hastalığı Nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Polikistik Over Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Polikistik over hastalığının tedavi süreci, genellikle hastalığa sahip olan kişilerin bünyelerine göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama olarak 6 ay boyunca devam eden bir tedavi ile polikistik over hastalığı ile oluşmuş olan kistler tamamen vücuttan atılır ve kişilerin vücutları sağlığına kavuşur.

Polikistik Over Geçer Mi?

Pcos hastalığının geçme durumu mevcuttur. Ancak kişiler, vücutlarındaki kistleri tamamen atsalar da bu kistler vücutlarında yeniden oluşabilirler. Bu nedenle de polikistik over sendromuna sahip olan kişilerin yeme düzenlerine ve sporlarına oldukça dikkat etmeleri gereklidir. Bunlar ile beraber, kişilerin stresten kendilerini uzak tutmaları gereklidir. Yoğun stres altında kalmaları, yeniden polikistik over sendromunun başlamasına neden olabilir.

Polikistik Over Sendromunda Adetin 3. Günü Neden Önemlidir?

Polikistik overa sahip olunup olunmadığının öğrenilmesinde regl olunmasından sonra geçen 3. Günde kadınlardan kan alınır. Kişilerin çıkan kan tahlili sonucuna bakılarak bu sendroma sahip olup olmadıklarına karar verilebilir. Reglin 3. Günü, kandaki östrojen hormonlarının yüksek olması gereklidir. Ancak bu sendromun kendisinde olduğundan şüphe duyan kişilerin eğer testesteron hormonları östrojenden yüksek çıkarsa, pcs hastalığına sahip oldukları onaylanmış olur.

Polikistik Over İçin Ne Yapılmalı?

Polikistik over hastalığından kurtulabilmek için kadın ve kızların sağlıklı bir yaşama sahip olmaya dikkat etmeleri gereklidir. Alkol ve sigara kullanmak, sağlıksız beslenmek, spor yapmamak ve fazla hareketsiz kalmak, az veya fazla uyumak dolayısıyla bir uyku düzenine sahip olmamak ve yoğun stres altında çalışmak polikistik over sendromunu tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Bu nedenle de özellikle daha önce bu hastalığı atlatmış olan kişilerin mutlaka bunlara dikkat etmeleri gereklidir. Aksi takdirde hastalıkları yeniden baş gösterebilir.

Polikistik Over Sendromu Hangi Yaşlarda Görülür?

Pcos hastalığının görüldüğü yaşlar, genellikle 18-25 yaşları aralığıdır. Ancak bu yaştan küçük ve büyük olunması da bu hastalığın meydana gelmesine engel değildir. Bu nedenle de aslında doğurabilme yeteneği olan yani henüz menopoza girmemiş her kadının yaşamlarına dikkat ederek bu hastalığa yakalanmamak için çaba göstermeleri gereklidir.

Polikistik Over Doğum Kontrol Hapı İle Geçer Mi?

Polikistik over hastalığının tedavisi, hiçbir şekilde doğum kontrol ilaçları ile gerçekleştirilmez. Bu nedenle de pcos hastalığına sahip olduğunu öğrenen ve tedavisi için doktorundan doğum kontrol hapı almış olan kişilerin bu ilaçları polikistik over tedavisi için kullanmamaları gereklidir.

Polikistik Over Kisti Nasıl Yok Olur?

Polikistik over sebebiyle oluşmuş olan kistlerin yok edilebilmesi için doktorlar tarafından uygun görülmüş olan ilaçların kullanılması gereklidir. Bu ilaçlar, pcos hastalığı tedavisinin uygulanmalarından dolayı düzenli kullanıldıkları takdirde kistlerin düşmelerini sağlayacaklardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir