Başlıklar
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir?
Şeker Hastalığı (Diyabet) belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı (diyabet) bulguları, dünyanın her yerinde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Şeker hastalığı, kısaca, kandaki şeker seviyesinin belirli bir düzeyin üstüne çıkması; diğer bir deyişle insülin hormonu ile kan şekerinin dengesiz hale gelmesidir. Şeker hastalığı semptomları, çoğunlukla yoğun açlık hissi, öfke nöbetleri, yorgunluk, görmede bulanıklık ve bozukluk şeklindedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının söz konusu olması halinde mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı (diyabet), pankreasın salgıladığı insülinin eksik ya da etkisiz kalması sonucunda meydana gelen ve oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Pankreasın salgılamış olduğu insülin sayesinde vücuttaki hücrelerin, glikozu kullanmaları sağlanır. Glikoz, hücrelerin enerji kaynağıdır. Bu sebeple beynin ve hücrelerin çalışabilmesi, işlevlerini yerine getirebilmesi için glikoz oldukça büyük öneme sahiptir. İnsülin hormonunun yetersiz ya da etkisiz kalması, glikozun enerji olarak kullanılamamasına sebep olur. Bu durum ise glikozun kanda kalmasına sebebiyet vererek kan şekerini yükseltir.
Şeker Hastalığının Nedeni Nedir?
Şeker hastalığının sebepleri arasında sayılabilecek faktörler çok sayıdadır. Şeker hastalığına neden olan sebepler şu şekildedir:
- Obezite
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme
- Hareketsiz yaşam
- Stres
- Genetik faktörler
- Yüksek tansiyon
- Kiloda dengesizlik
Şeker hastalığı, yeni doğmuş bebeklerde dahi görülebilen bir hastalıktır. Hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesi, fast food tüketiminin artış göstermesi, obezite oranının yükselişte olması gibi sebeplerin yaygınlaşması ile dünya genelinde şeker hastalığında artış görülmektedir.
Şeker Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
Şeker hastalığının sınıflandırılması, hastalığa sebep olan faktörlerin değişkenlik göstermesi ile gerçekleştirilir. Şeker hastalığı semptomlarının değişkenlik göstermesine bağlı olarak ortaya çıkan şeker hastalığı çeşitleri şu şekildedir:
- Tip 1 diyabet: İnsülin hormonunun eksik olması sebebi ile meydana gelen Tip 1 diyabet hastalığı; stres, virüs, enfeksiyon gibi birtakım durumların pankreasta tahribata yol açması ile söz konusu olur. Tip 1 diyabet hastalığının belirtileri şu şekildedir:
- Bulantı
- Kusma
- Halsizlik
- Geceleri sık sık idrara çıkma
- Nefeste aseton benzeri bir kokunun olması
- Ağızda kuruluk
- Ciltte kuruluk
- Bol miktarda su tüketme
- Tip 2 diyabet: Vücuttaki hücrelerin, insülin hormonuna direnç geliştirmesi sonucunda salgılanan insülinin kullanılamaması sebebiyle meydana gelen diyabet türüdür. Bu durum, kan şekerinin yükselmesine sebebiyet verir. Tip 2 diyabet hastalığının belirtileri şu şekildedir:
- Ciltteki yaralarda geç iyileşmenin görülmesi
- İştahta azalma görülmeksizin meydana gelen kilo kaybı
- El ve ayaklarda karıncalanma ya da uyuşma
- Vajinal akıntıda artış
- Görme bozukluklarının görülmesi
- Sıklıkla enfeksiyon görülmesi
- Gebelik (Gestasyonel) diyabeti: İlk defa gebelikte meydana gelen ve doğumun gerçekleşmesi akabinde ortadan kalkan bir hastalık türüdür. Gebelik diyabetinin belirtileri şu şekildedir:
- Yüksek miktarda su tüketimi
- Sık sık idrara çıkma
- Tekrar eden idrar yolu enfeksiyonu
- İdrarda glukozun görülmesi
- Tekrar eden vajinal enfeksiyon
- Diğer sebeplere bağlı olarak meydana gelen diyabet: Diğer sebepler arasında sayılabilecek bazı hususlar; ilaç kullanımı, hormonal bozukluk şeklindedir.
Şeker Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Şeker hastalığının teşhisi, kan şekerinin ölçülmesi ve şeker yüklemesi testinin yapılması ile konulur. Kan şekerinin ölçülmesi, açlık kan şekerinin ölçülmesi ya da tokluk kan şekerinin ölçülmesi yoluyla yapılır. Açlık kan şekerinin ölçülebilmesi için 8 saatlik bir açlığın varlığı aranır. Tokluk kan şekeri ise yemek yedikten iki saat sonra kan şekerinin ölçülmesi yolu ile söz konusu olur. Yapılan ölçümler akabinde şeker hastalığı tanısı konan hastaların tedavisi uzman doktor eşliğinde ömür boyu yapılır. Açlık kan şekeri değeri, 126 mg/dl ve üzeri; tokluk kan şekeri değeri ise 200 mg/dl ve üzeri olan hastalara şeker hastalığı tanısı konur.
Parkinson hastalığı nedir için tıklayınız.
Şeker Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Şeker hastalığının iyileştirilmesi yöntemleri bakımından esas amaç, kan şekeri değerinde meydana gelen dengesizliklerin önlenmesidir. Şeker hastalığı semptomlarının görülmesinin önlenmesi için yapılması gerekenler; dengeli, düzenli, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmaktır. Tip 1 diyabet hastaları bakımından öngörülen tedavi yöntemi, hastanın ömür boyu insülin kullanmasıdır. Tip 2 diyabet hastaları bakımından öngörülen tedavi yöntemi ise (hastanın dengeli, düzenli, sağlıklı beslenmesi ve spor yapmasına rağmen kan şekeri değerlerinin normal düzeye ulaşmaması halinde) ilaç tedavisidir.
Ayrıca Medicalpark şeker hastalığı diyabet nedir için tıklayınız.