1. Anasayfa
  2. İlaçlar

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir? 2023

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir? 2023
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
0

Başlıklar

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığı belirtileri nelerdir? Zona hastalığı bulguları; ciltte meydana gelen ağrı, kaşıntı, döküntü, hassasiyet gibi şikayetler ile söz konusu olur. Zona hastalığı, ciltte ağrılı ve döküntülü kabarık görüntüye sebep olan bir sinir enfeksiyonu türüdür. Zona hastalığı belirtileri, genellikle hastanın vücudunun belirli bir bölgesinde söz konusu olur. Yüz, göğüs, genital bölge çevresi gibi bölgeler, zona hastalığı belirtilerinin sıklıkla görüldüğü bölgeler arasında yer alır. Zona hastalığı semptomlarının görülmesi halinde en kısa sürede bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir.

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı; vücudun herhangi bir bölgesinde ağrılı ve kızarık kabarıklıklar şeklinde varlık gösteren bir enfeksiyon çeşididir. Zona hastalığına sebep olan virüs ile su çiçeğine sebep olan virüs aynıdır. Bu sebeple suçiçeği geçirmiş olan hastaların, zona hastası olma ihtimali daha yüksektir. Çünkü bu virüs, hastalara sonradan bulaşabileceği gibi vücutta inaktif şekilde de bulunarak daha sonra aktif hale gelebilir. Zona hastalığı, hastanın hayatını tehdit eden bir özelliğe sahip değildir. Fakat hastanın hayat kalitesini ve konforunu olumsuz yönde etkileyen özellikte bir hastalık türüdür.

Zona Hastalığı Bulaşıcı Özelliğe Sahip Midir?

Zona hastalığının bulaşması, hastanın bazı kriterlere sahip olup olmaması ile ilişkili bir durumdur.  Zona hastalığı, suçiçeği hastalığı geçirmiş olan ya da zona hastalığına sebep olan virüse karşı aşılanmış olan kişilere bulaşmaz. Fakat bu özelliklere sahip olmayan hastalar bakımından zona hastalığına yakalanmış hastanın deri döküntüleri ya da hastanın derisinde meydana gelen kabarcıklar ile temas edilmesi söz konusu ise hastalığın bulaşması mümkündür.

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Zona Hastalığının Nedeni Nedir?

Zona hastalığının sebepleri arasında sayılabilecek hususların başında yaşlanmak ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gelir. Özellikle çocukluk döneminde geçirilen suçiçeği hastalığı sebebiyle vücuda yerleşen virüs, uykuya geçerek inaktif hale gelebilir. Zaman içerisinde karşılaşılan bazı durumlar sebebiyle bu virüs, aktif hale gelerek uyanışa geçebilir. Ağır şekilde geçirilen grip, AIDS, idrar yolu enfeksiyonu gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan hastalıkların söz konusu olması halinde inaktif halde bulunan virüs, aktif hale gelebilir ve zona hastalığına neden olabilir. Bu durum, zona ve suçiçeği hastalığına sebep olan virüsün aynı olmasının doğal sonucudur.

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığının semptomları, genellikle ciltte görülür. Zona hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cildin bazı bölgelerinde yanma
  • Uyuşma
  • Karıncalanma hissi
  • Aşırı yorgunluk hali
  • Ciltte kaşıntı
  • Ciltte görülen ve kolaylıkla patlayabilen içi sıvı dolu kabarıklıklar
  • Ciltte görülen hassasiyet
  • Ciltte hissedilen ağrıdan birkaç gün sonra meydana gelen döküntü
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Işığa duyarlı olma hali

Zona Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Zona hastalığının teşhisi, vücudun bazı bölgelerinde hissedilen ağrı ve ciltte meydana gelen döküntü şikayetleri ile doktora başvurulması sonucunda söz konusu olur. Zona hastalığı semptomları gösteren hastanın, uzman bir dermatoloğa başvurması gerekir. Zona hastalığının sebep olduğu şikayetler ile kendisine başvurulan doktor, gerekli görür ise hastadan doku ya da kabarcık örneği alarak incelenmek üzere laboratuvara gönderebilir.

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Zona Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Zona hastalığının iyileştirilmesi yöntemleri bakımından öngörülen bir tedavi söz konusu değildir. Fakat kendisine tedavi için başvurulan doktor, antiviral ilaçlar reçete ederek iyileşme sürecini hızlandırabilir ve hastanın ağrılarının sona ermesi adına ağrı kesici ile tedavi sürecini destekleyebilir. Zona hastalığı çoğunlukla 2 – 6 hafta arası sürer. Bu süre zarfında ağrı kesiciler ile hastanın ağrıları dindirilmeye çalışılır. Aynı zamanda hasta, evde soğuk banyo ya da kabarcıklara soğuk kompres gibi yöntemlerle kaşıntıyı ya da ağrıyı hafifletici yöntemler ile tedavi sürecini destekleyebilir.

Ayrıca şeker hastalığı (diyabet) belirtlileri için tıklayınız.

Zona Hastalığının Önlenmesi Mümkün Müdür?

Zona hastalığının önlenmesi için başvurulabilecek olan yöntem, aşılanma yöntemidir. Bu hastalığın önüne geçilebilmesi adına yapılabilecek olan aşılar, suçiçeği aşısı ve zona aşısıdır. Suçiçeği ya da zona aşısı, bu hastalığa yakalanma ihtimalini tamamen ortadan kaldırmasa da bu ihtimali ve zona hastalığı semptomlarının görülme şiddetini azaltabilir. Suçiçeği aşısının haricinde geliştirilmiş olan başka aşılar da mevcuttur. Bu aşılar, zona hastalığının meydana gelme riskini azaltabilir ya da hastalığın ağır etkilerinin söz konusu olmasını engelleyebilir. Söz konusu aşılardan biri, 50 yaş ve üstü; diğeri ise 60 yaş ve üzeri bireyler için önerilir.

Acıbadem zona hastalığı nedir için tıklayınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir